Tent Rotterdam

THE TRAVELLER – A VISUAL JOURNEY BY ALEXANDER RAMSELAAR

LARA ALMARCEGUI, ROSSELLA BISCOTTI, RONALD CORNELISSEN, DANIEL GUSTAV CRAMER, ED VAN DER ELSKEN, RON VAN DER ENDE, ANYA GALLACCIO, DIANGO HERNANDEZ, PIETER HUGO, WENDELIEN VAN OLDENBORGH, PIM PALSGRAAF, FRANK VAN DER SALM, NOE SENDAS, ESTHER TIELEMANS, GUY TILLIM

The Traveller presenteert van 10 november 2012 tot en met 13 januari 2013 een keuze uit de privéverzameling van de jonge Rotterdamse verzamelaar Alexander Ramselaar. De afgelopen jaren is zijn betrokkenheid bij de wereld van de hedendaagse kunst geïntensiveerd, niet alleen door te verzamelen, maar ook door actief te worden als begunstiger (Stichting C.o.C.A.), in besturen (o.a. Kunstverein Amsterdam), als schrijver en sinds kort als adviseur. In 2011 publiceerde hij een webcolumn voor TENT in het kader van State of The Art – visies op de toekomst van de kunst in Rotterdam. Juist nu de Nederlandse overheid zijn betrokkenheid bij de kunst verkleint, is het opmerkelijk dat particuliere initiatiefnemers als Alexander Ramselaar meer en meer de context van de kunstwereld zoeken. Wat beweegt hem?

“Verzamelen voelt als een pad dat zich als het ware vanzelf plaveit, gedreven door het innerlijke en passie, naar iets moois, waarvan ik nog niet weet hoe het er uiteindelijk uit zal zien. Kunst neemt me mee op reis: een werk ervaren is een wereld die zich ontvouwt. Reizen zit in mijn bloed. Het deelgenoot willen zijn van de realiteit van alledag in den vreemde openbaarde zich al vroeg. Een kennelijke zucht in me om zo de werkelijkheid te ontrafelen, te begrijpen. Een eindeloze zoektocht, de horizon ligt steeds verder dan ik al dacht. Deze tentoonstelling is een momentopname hoe reizen mijn blik op kunst verandert en kunst mijn blik op de wereld. In de tentoonstelling neem ik de bezoeker mee langs werken uit mijn verzameling met fragmenten uit dagboeken die een persoonlijke inkijk geven bij ieder werk. Ik toon dit niet om een geschiedenis vast te leggen of een overzicht te geven, die geëngageerde posities innemen in de wereld. Een voortgaand proces van ontdekken, reflecteren en kiezen, een reis op zich. Gedurende de tentoonstelling verplaats ik mijn werkkamer naar TENT. Bureau, stoel, lamp, boeken, opslag, aantekeningen….. alles gaat mee. Ik zal er dan ook gedurende de tentoonstelling regelmatig zelf zijn.”

De jonge Rotterdamse kunstverzamelaar Alexander Ramselaar toont in de tentoonstelling The Traveller een selectie uit zijn privé collectie. De geselecteerde werken worden vergezeld door dagboekfragmenten die een persoonlijke inkijk geven in zijn verzameling. Elke zondag van 14.00 tot 17.00 uur is Ramselaar aanwezig in de tentoonstellingsruimte om zijn kunst en keuzes ook zelf toe te lichten en de dialoog aan te gaan met de bezoekers.

IMG_1492-356x475Speciaal voor groepen biedt TENT ook masterclasses aan met Alexander Ramselaar; een persoonlijke ontmoeting waarbij hij vertelt over zijn reis als verzamelaar. Bezoekers bekijken samen met de verzamelaar de tentoonstelling en krijgen de kans om van gedachten te wisselen over het hoe en waarom van kunst verzamelen en de rol die de particuliere verzamelaar speelt in de kunstwereld.