2024 The Dalton Highway (Alaska)

In augustus 2024 ga ik een derde fietstocht ondernemen in Alaska, na eerdere tochten in 1992 en 2006. Dit keer staat The Dalton Highway op het menu, een weg die loopt van Fairbanks naar Deadhorse (Prudhoe Bay), door arctisch gebied. Een zogenaamde Haul Road (roads designed for heavy or bulk transfer of materials by haul trucks in the mining industry), hier voor het zwarte goud dat via de Alaska Pipeline vanuit Prudhoe Bay zuidwaarts stroomt naar Valdez.

De tocht zal een barre worden met onvoorspelbaar weer, 800 kilometer fietsen zonder voorzieningen, beren en ander wild dat de weg op kan lopen, muggen en andere uitdagingen. Met af en toe een truck, of liever een gevaarte, die langs dendert met goederen op weg naar de olievelden in het noorden.

In de komende maanden doe ik hier niet alleen verslag van de voorbereidingen en straks de reis zelf. Ik zal ook reflecteren hedendaagse thema’s die The Dalton Highway omgeven en verbanden die ik zie met werken uit mijn privé-collectie kunst. Een gelaagde ontdekkingsreis in verleden, heden, toekomst en het innerlijke. Ik heb de ticket geboekt, ik kan niet meer terug!